Omgeving 2017-02-18T14:34:49+00:00

OMGEVING

Hluboka nad Vltavou

Op 8 km ten noorden van Ceske Budejovice staat op een rots van 83 meter boven de rivier de Moldau het Slot Hluboka . Dit is het op een na drukst bezochte kasteel van Tsjechie. Het kasteel is vele generaties (sinds 1661) in eigendom geweest van de familie Schwartzenberg. In 1950 kwam het in bezit van de staat. Sinds dat jaar is het slot en park opengesteld voor toeristen en worden jaarlijks door meer dan 300.000 mensen bezocht. In slot Hluboka zijn verdeeld over 41 (van in totaal 140) zalen meer dan 36.000 tentoongestelde antieke objecten te zien, de 12.000 boeken van de bibliotheek niet meegerekend. De inrichting van de meeste zalen is zeer kostbaar, vooral de ontvangsthal. Een rondleiding laat dan ook een onvergetelijke indruk achter bij de bezoeker. Een zeer aanbevelenswaardige trip.

In het stadje Hluboka vind u ook het prachtige buitenzwembad met 66 m. lange waterglijbaan. Tevens vind u er een 18+9 holes golfterrein, een klimpark, minigolf, glasblazen en een mooie dierentuin.
Kostelec valt onder de gemeente Hluboka nad Vltavou en ligt op 12 km. Klik hier voor een filmimpressie van Hluboka nad Vltavou.

Ceske Budejovice (Budweis)

Ceske Budejovice is de grootste stad van Zuid-Bohemen. De stad ligt op ongeveer 25 auto-minuten van de camping en heeft alles wat je van een stad mag verwachten. Wat het meeste opvalt is zijn prachtige grote vierkante marktplein. Dit plein wordt omringt door galerijen met leuke winkeltjes en het prachtige stadhuis (zie foto). Er zijn in de stad vele historische bezienswaardigheden zoals in de noordoostelijke hoek van het plein de Zwarte Toren (Cerna Vez), de vrijstaande klokkentoren van de bisschoppelijke kerk. Deze 72 meter hoge toren kan men door middel van een 360 treden tellende trap beklimmen en dan heeft men een schitterend uitzicht over de stad. Op heldere dagen kan men tot aan de bergen van de omgeving genieten. Aan de dode Moldau-arm in het westen van het oude centrum ligt het voormalige dominicanenklooster (Dominicansky Klaster) dat in 1265 door Ottokar II Premysl is gesticht. Tegenwoordig doet dit gebouw dienst als School. Men kan er echter nog de bijzondere kruisgang bezichtigen. Afgezien van historische bezienswaardigheden heeft de stad ook vele moderne zaken zoals uitgebreide supermarkten, internet cafe’s, en ook restaurants zoals KFC, Mc Donalds, Chinese restaurants enzovoort. Klik hier voor een filmimpressie van Ceske Budejovice.

Cesky Krumlov

Over deze Unesco stad is zeer veel te vertellen. Het is een van de oudste en meest authentieke steden van Tsjechie. Een bezoek aan deze stad is bijna een must. Hier vind u een prachtige foto slideshow met veel informatie en hier een filmimpressie .

Museum voor historische voertuigen Porezany

Op 5 autominuten van de camping is het Museum voor historische voertuigen. Hier kan men de collectie oude oosteuropese voertuigen bewonderen van een verwoed verzamelaar. Tentoongesteld zijn: personenauto’s, koetsen, motorfietsen, en de enige uit de tweede wereldoorlog stammende houtgestookte vrachtwagen die Tsjechie rijk is. De voertuigen staan vaak origineel tentoongesteld zoals ze “uit de schuur” kwamen. Een entreekaartje kost 30 kronen (1 Euro) en voor kinderen 10 kronen. Er is ook een ruilbeurs voor oude onderdelen.

Het historische dorpje Holasovice

Het dorpje Holasovice is een van de mooiste dorpjes van de omgeving. Kunstenaars hebben zich in het verleden uitgeleefd op het decoreren van de typische Tsjechische geveltjes. Het dorpje is ingesteld op toerisme en er zijn enkele heel gezellige eethuisjes en terrasjes. Proef hier de overweldigende rust en vriendelijkheid van het Tsjechische platteland. Klik hier voor een filmimpressie van Holasovice.

Tabor

Tabor werd aan het begin van de 15e eeuw door aanhangers van Hus gebouwd als een vesting die de stad en haar inwoners behoorde te verdedigen tegen invallers. Zij is neergezet op een strategisch punt, een rotsachtig massief bij de monding van de Tismeniky beek en de rivier Luznice. De vorm die de stad Tabor heeft stamt uit de 16e eeuw, waarin de stad uit stenen opgebouwd werd en het eerste centraal Europese dal stuwmeer ontstond. Het centrum toont de historisch typische onregelmatige steegjes die vanaf het centrale plein de oude stad doorkruisen.Op het plein staat het gotische stadhuis en de ‘transfiguratie’ kerk die rond de overgang van de 16e en 17e eeuw werd gebouwd. In het stadhuis is een museum gevestigd over het Hussieten en tevens is er de ingang tot het ondergrondse gangenstelsel. Van dit gangenstelsel is ongeveer 800 meter voor bezoekers toegankelijk. Rond Tabor is een 10 kilometer lange rood aangegeven wandelroute langs diverse bezienswaardigheden en deze route biedt een groot aantal uitrustpunten. Ongeveer 40 km. vanaf de camping. Klik hier voor een filmimpressie van Tabor.

Praag

Praag is de hoofdstad van Tsjechie met de oppervlakte van 496 km2 en 1 200 000 bewoners. Het jaar 870, waarin de Praagse burcht werd gesticht, wordt beschouwd als het begin van de stad. Nederzettingen op het grondgebied van de huidige stad gaan terug tot de tijd van het Neolithicum. Na het einde van de Eerste Wereldoorlog, in 1918, is Praag de hoofdstad geworden van een nieuw land, de Tsjechoslowaakse Republiek. Vanaf 1993 is het de hoofdstad van de Tsjechische Republiek.
Praag is een wereldstad waar ongelooflijk veel te beleven valt. Op cultureel alswel op amusementsgebied. In de stad is bijv. een permanente grote markt. Er zijn ontelbare monumenten te bezichtigen en een ware belevenis is het nationaal museum. Ongeveer 135 km. vanaf de camping. Bereikbaar met auto, trein of bus. Klik hier voor een filmimpressie van Praag.

Grotten van Chynov

Tyn nad Vltavou

Tyn nad Vltavou ligt 14 km van de camping. Het heeft een schitterend centrumplein met pittoreske huisjes en leuke winkelstraatjes. Een bezoek aan Tyn nad Vltavou is zeker de moeite waard. Er zijn een uitgebreid scala van winkeltjes en restaurantjes. In juni (rond de 15e) is het kermis en is er een heel gezellige markt. In Tyn is o.a. een goed Chinees restaurant. Men kan er ook op het stadstrand liggen of in de Vltava zwemmen.

Telc

Telc is wat verder van de camping gelegen, meer de 100 km maar is zo mooi dat de stad niet onvermeld mag blijven. Klik hier voor een filmimpressie van Telc.

Kasteelruine Purkarec

Aan de overkant van de rivier bij Kostelec ligt het mooie plaatsje Purkarez. Vanuit dit plaatsje gaat een wandelpad de natuur in en kom je diep verscholen in het bos bij deze misterieuze ruine waarover vrijwel niets bekend is.